Što su toponimi, zašto su važni i kakva im opasnost prijeti već smo objavili u članku Očuvajmo naše toponime i najavili pokretanje ovog projekta.

Prve unose i prve priče već možete pročitati na stranici Toponimi na kojoj će biti javno dostupna baza svih redakcijskih i Vaših doprinosa i komentara.

Kad smo malo zagrebli i analizirali neke od toponima prošlost je počela provirivati van i otkrivati priče. Otkrivamo vam par najzanimljivijih zapisa.

Kako je Batinovo dobilo ime, da li su tamo živjeli Batinjani kako nam je Muc ispričao?

Gdje je bio Stari melin i kakve veze ima sa Strugom u kojoj smo se nekada kupali i pecali?

Lončarev jarek otkriva da je tu nekada morao raditi neki lončar, a kako je to lokacija i nekadašnje ciglane materijala za grnčariju nije nedostajalo, a još postoji i mlaka iz koje su kopali zemlju, a također je poslužila i za kupanje.

Kraljev brijeg uz sebe veže još jedan zanimljiv toponim i naslućuje da je tu nekada bio čardak. Ali ne onakav na kojeg prvog pomislite kad čujete riječ čardak već jedan malo drugačiji - ni na nebu, ni na zemlji.

Da li su Turci iskakali iz Turske živice i kako su ime dobili Timari (turcizam koji označava feudalni posjed)?

Tko je živio u selu pokraj šume koja je dobila ime Ciganjščak?

Kako se uključiti u projekt?

Kao prvo pročitajte zapise koji već postoje, a nakon toga nam se javite s novim pričama, ispravcima i doprinosima.

Ispunite formu na stranici Doprinesi očuvanju toponima. Ili ako vam ne ide pisanje uz pomoć forme pošaljite svoje kontakt podatke i mi ćemo vam se javiti pa nam cijelu priču možete ispričati u živo.

Koji je cilj projekta?

Cilj projekta je da otkrijemo i sačuvamo povijest našeg sela i kraja za buduće naraštaje. Toponimi imaju vrlo važnu ulogu u tome, a kako ima vrlo malo pisanih materijala, usmena predaja i ono čega se još naši stariji sjećaju, dragocjeni je izvor koji polako blijedi i nestaje. Upitajte svoje bake i djede, svoje roditelje čega se sjećaju, neka vam ispričaju pa da zajedno sagradimo spomenik minulih vremena.