Običaj darivanja djece Šiljakovine Sveti Nikola je nastavio i ove godine. Pod okriljem noći njegovi pomoćnici su na prozore i pod vrata ostavljali poklone za svu djecu do 4. razreda osnovne škole. Kad je prije prvi puta, prije 16. godina, Sveti Nikola to napravio bilo je to veliko iznenađenje za svu djecu ali i za njihove roditelje. Sad već roditelji znaju da Sveti Nikola ima dobru i pouzdanu logistiku, ali za djecu je to i dalje veliko veselje.

Kako je sve počelo?

Prije 16. godine jedna propovijed na misi potaknula je Tomicu Gašparca na razmišljanje i odlučio je da napravi dobro djelo. Na to je želio potaknuti i svoje sumještane i počeo je po selu prikupljati novac, ali nije ljudima rekao za što mu točno treba. Tomica je sakupio dovoljno da svoj djeci do 4. razreda kupi poklone i s četiri prijatelja krenuo je u noćnu avanturu dijeljena poklona po prozorima.

Nije bilo jednostavno, domaćini su ih mogli zamijeniti za lopove, a i psi su vjerno čuvali svoje domove. No to nije bilo ono čega su se jedino bojali, možda najveća odgovornost je bila da baš sva djeca dobiju svoje darove, da nijedno neće biti zaboravljeno.

Dobro djelo je uspjelo, čarolija je zaživjela. Djeca su bila oduševljena, svi su dobili iste poklone pa je to učvrstilo vjerovanje u Svetog Nikolu. I odrasli su bili zbunjeni. Pomoćnici Svetog Nikole uživali su u čaroliji koju su pokrenuli i osmjesima na dječjim licima.

Željeli su da čarolija što duže traje i tri godine su uspjeli očuvati svoju tajnu. Nakon toga su odrasli doznali tko stoji iza ove priče, ali za djecu čarolija i dalje traje. Sad kad je sve poznato mještani ostavljaju upaljena svjetla kako bi Sveti Nikola što sigurnije dostavio svoje poklone, a nadamo se da se pobrinu da i psi imaju obzira prema noćnim dobročiniteljima.

Tradicija se nastavlja

Nakon dosta godina Sveti Nikola može računati na nove pomoćnike. Uzbuđenje povodom noćnog darivanja isto je kao i prvi puta, opasnosti koje treba savladati još uvijek postoje. Oni klinci koji se nekada veselili poklonima sada pomažu Svetom Nikoli da isto to veselje prenese i na novu djecu. Tradicija se nastavlja, a mlađima se čini kao da je oduvijek Sveti Nikola nosio darove djeci Šiljakovine.

Zadnjih 7 godina akciju prati Mjesni odbor Šiljakovina osiguravanjem financijske podrške.

Poruka Svetom Nikoli i mala suza u oku

Pomoćnici poručuju Svetom Nikoli da se može posvetiti svojim ostalim obavezama jer je svoj posao u Šiljakovini ostavio u dobrim i pouzdanim rukama.

Malo im samo zaiskri suza u oku kad vide da im je potrebno manje poklona nego prošle godine jer je manji broj djece. No oni vjeruju da će se to promijeniti i da će u godinama koje slijede biti još više djece kojima će noćna čarolija izmamiti osmijeh na lice.

Pomoćnici su pripremili poklone